”Sosiaalisen tartunnan” ja ”Rapid Onset Gender Dysphorian” historia

Huomio: ROGDlle ei ole vielä kehittynyt suomenkielistä käännöstä. Useasti transfobiset hahmot keskittyvät kuvailemaan eri termein samaa, keksittyä ilmiötä kuin ROGD, eli ”nopeasti/äkillisesti kehittyvää/puhkeavaa sukupuolidysforiaa”

Tämä on käännös Julia Seranon tekstistä Origins of ”Social Contagion” and ”Rapid Onset Gender Dysphoria”, jonka alkuperäisversio englanniksi on löydettävissä täältä. Teksti julkaistaan tässä alkuperäisen kirjoittajan luvalla ja kaikki oikeudet tekstiin kuuluvat Julia Seranolle. Vain Serano voi antaa luvan tekstin uudelleenjulkaisuun.

Omat käännöshuomautukseni ovat oranssilla. Suuret kiitokset käännöksessä auttaneille Turumorelle ja muille!

Sisältövaroitukset tekstiin: väärinsukupuolitus, transmisia, bioessentialismi, portinvartijuus, medikalisointi, leikkausten kuvauksia

”Sosiaalisen tartunnan” ja ”Rapid Onset Gender Dysphorian” historia

Tämä kirjoitus muodostui tahattomasti tutkimuksesta jota tein toista esseetä varten, johon teen linkityksen kunhan se on julkaistu. Vaikka ”sosiaalisen tartunnan” konsepti on verrannollisen vanha, ajatus siitä että se jotenkin ajaa lapsia ja nuoria transsukupuolisiksi on suhteellisen tuore. Tämä herätti kiinnostukseni ja aloin tutkia missä tämä ajatus esitettiin ensimmäistä kertaa. Tämän selvittääkseni olen tehnyt useita verkkohakuja ja olin yllättynyt (vaikka ehkä ei olisi pitänyt olla) siitä että se vaikuttaisi olevan kotoisin samoilta kolmelta verkkosivuilta (4thwavenow.com, transgendertrend.com & youthtranscriticalprofessionals.org) joilta löydettyjä henkilöitä Lisa Littman haastatteli ROGD-tutkimustaan (jonka tieteellinen näyttö on todistamatta) varten. Yllätyin myös siitä, että käytännössä kaikki tämä – kahden kolmesta verkkosivustosta perustaminen, sosiaalisen tartunnan ensiesiintyminen, ”Rapid Onset Gender Dysphoria”-termin keksiminen sekä Littmanin vanhempien rekrytointi tutkimukseensa – tapahtui äärimmäisen lyhyen aikavälin, noin puolen vuoden, sisällä.
Pienen etsiväntyön jälkeen kokosin yhteen aikajanan, jossa tarkasti seurataan sekä näiden konseptien että niiden taustalla vaikuttaneiden verkkosivujen viimeaikaista historiaa. Tämä kirjoitus on pitkä (läpikotaisuuden nimissä), mutta siinä on kaksi tärkeintä kärkeä:
Ensimmäinen on se, että ajatus siitä että ”transsukupuolisuuden aiheuttajana on sosiaalinen tartunta” vaikuttaisi olevan translapsen vastahakoisen vanhemman helmikuussa 2016 keksimä konsepti. Sen jälkeen sitä on toistettu toisten vanhempien ja kirjoittajien toimesta edellämainituilla sivustoilla, kunnes siihen tarttui sekä konservatiivinen media että lapsen tukemiseen perustuvaa mallia vastustavat ammatinharjoittajat, antaen ymmärtää että kyseessä olisi oikea tila, eikä pelkästään kuulopuheille perustuva ajatus.

Toiseksi, näiden kolmen verkkosivun välillä ja keskuudessa oli paljon yhteistyötä, muodostaen rintaman johon myöhemmin liittyivät myös sukupuolen vahvistamiseen perustuvaa mallia vastustavat ammatinharjoittajat, tarkoituksenaan luoda, popularisoida ja levittää kehittämäänsä mallia – toisin sanoen kyseessä oli puhtaasti aktivistikampanja. Aktivismissa itsessään ei lähtökohtaisesti ole mitään väärää, olemmehan kaikki kuitenkin enemmän tai vähemmän aktivisteja. Mutta se mitä tässä kartoitan osoittaa, että (toisin kuin moni media, journalisti ja kommentaattori esittää) kyseessä ei ole ”huolestuneiden vanhempien” ja ”objektiivisten tieteilijöiden” taisto ”puolueellisia, holtittomia transaktivisteja vastaan”, vaan todellisuudessa molemmilla puolilla on omat agendansa. Molemmat osapuolet taistelevat sen puolesta minkä katsovat olevan trans- ja sukupuolinormeja rikkovien lasten (gender non-conforming, GNC) parhaaksi. (Tosin itse katson, että olemassa oleva todistusaineisto tukee sukupuolta vahvistavaa mallia)

Aikajana löytyy alta. Mutta sitä ennen: kaksi alustavaa kappaletta, joiden yli voi hypätä jos aihepiiri on jo entuudestaan hyvin tuttu. Tästä tulee lopussa tulee olemaan lyhyt yhteenveto. Ja jos etsit erittäin tiivistettyä versiota, osa tärkeimmistä kohdista löytyy tästä Twitter-ketjusta (englanniksi).

 

VAROITUKSET & VASTUUVAPAUSLAUSEKKEET

Jos olet tutustunut aiempaan tuotantooni, tiedät että olen ensisijaisesti esseisti ja tieteilijä, enkä yleensä keskity tämän kaltaiseen tutkivaan journalismiin tai osallistu spekulointiin. Kuitenkin tässä kirjoituksessa tulen esittämään todistusaineistoa, yhdistelen hieman tietoja ja saatan jopa esittää muutaman perustellun arvauksen siitä, mitä mahdollisesti on (tai ei ole) tapahtunut. Olen julkaissut tämän blogissani (enkä Medium-sivullani, jossa on paljon enemmän kävijöitä), jotta kukaan ei voi liittää omia spekulaatioitaan, syytöksiään tai muita kommenttejaan tähän aikajanaan.

Kaikki mitä tässä julkaistaan (pois lukien ne kohdat joissa selkeästi ilmaisen spekuloivani) on julkisesti saatavilla olevaa tietoa, jonka jokainen Googleen pääsevän laitteen omaava voi itse löytää. En ole ”hakkeroinut” tai ”väijynyt” ketään tämän aikajan kirjoittamisen yhteydessä. Vaikka esitänkin todistusaineistoa jokaisesta tapahtumasta jonka tässä aikajanassa esitän (linkkien muodossa), on hyvinkin mahdollista että tärkeitä tapahtumia on jäänyt pois tästä aikajanasta (esimerkiksi siksi, että ne tapahtuivat internetin ulkopuolella tai koska ne eivät nousseet esille hauissani). Suurin osa linkeistä tässä kirjoituksessa vievät Wayback Machine -palveluun (joka arkistoi verkkosivuja menneisyydestä), jotta voin varmistua siitä että linkit toimivat siinäkin tapauksessa että kyseiset sivut ja twiitit poistetaan, siirretään tai lukitaan.

Syy tälle kartoitukselle on se, että uskon sen olevan historiallisesti katsoen tärkeää (esimerkiksi jotta tiedämme mistä ja milloin ideat ovat lähteneet liikkeelle) ja olennainen osa väittelyä sukupuolta vahvistavan ja tätä vastustavien mallien välillä. Tarkoituksenani *ei* ole ”panetella” tai ”tuhota” ketään ja jos olen kirjoittanut jotain joka ei pidä paikkaansa, olen valmis muokkaamaan tätä julkaisua. Lukijoilla, joilla on relevanttia lisätietoa (tai perusteltu syy vaatia poistoa) voivat ottaa minuun yhteyttä monin tavoin, mutta mitä ikinä teetkin, älä turhaan syötä minulle virheellistä tietoa, sillä en hevin lähde toimimaan tiedon pohjalta jota en voi itse varmistaa jostakin.

OSALLISET

Tässä kirjoituksessa viittaan hetkittäin edellä mainittuihin verkkosivuihin (4thwavenow.com, transgendertrend.com, and youthtranscriticalprofessionals.org) ”niinä kolmena sivuna”. Nämä sivut ovat pääasiassa blogeja: uusia kirjoituksia julkaistaan tiheään ja lukijat voivat vastata niihin (ja toisilleen) kommenttiosioissa.

Monet näistä lukijoista/kommentoijista näillä sivuilla voidaan luokitella termin ”vastahakoiset vanhemmat” alle, jolla tarkoitan sitä, että heillä on sukupuolidysforiasta kärsiviä ja/tai transsukupuolisia lapsia, mutta he (vanhemmat) ovat joko skeptisiä tai suoraan vastustavat lastensa kokemuksia – tämä on usein se syy miksi vanhemmat hakeutuvat näille sivustoille. Ihmisillä on taipumus kokea refleksinomaista sympatiaa translasten vanhempia, sekä heidän huoliaan, kohtaan – joskus jopa transsukupuoliset, translasten vanhemmat, kokevat samanlaisia tuntemuksia, ainakin aluksi. Suurin erottava tekijä näiden sivustojen sekä muiden translasten vanhempien tueksi perustettujen sivustojen välillä on se, että nämä 3 sivustoa levittävät häpeämättömästi misinformaatiota transihmisistä ja liittyvästä terveydenhoidosta, josta suuri osa ei ole ainoastaan tieteellisesti ja lääketieteellisesti virheellistä, vaan perustelemattoman extremististä (esim. vertaukset kultteihin, seksuaalirikollisiin, eugeniikkaan, lobotomiaan, aivopesuun ja niin edelleen)

Näiden 3 sivuston lisäksi tulen nostamaan esille mahdollisesti merkittäviä tapahtumia jotka koskettavat kahta ensimmäistä (ja tähän mennessä ainoaa) aiheesta tehtyjen, akateemisissa journaaleissa julkaistujen, tutkimusten, joissa ”sosiaalista tartuntaa” ja ”ROGDtä” esitetään perusteluiksi transsukupuolisuudelle lapsissa ja nuorissa, tekijöitä: Lisa Littmania ja Lisa Marchianoa. Littman on lääketieteen tohtori ja terveystieteen maisteri, jonka aiempi tutkimus on käytännössä keskittynyt täysin naisten lisääntymisterveyteen. Marchiano on lisensoitu sosiaalityöntekijä sekä kansallisesti sertifioitu psykoanalyytikko, jonka fokus on ollut jungilaisessa psykonalyysissa. Vaikka heidän taustansa ovat hyvin erilaiset, heillä vaikuttaisi kuitenkin olevan muutama yhdistävä tekijä:

 1. Ennen vuotta 2016 kumpikaan heistä ei osoittanut julkista kokemusta tai kiinnostusta transihmisiin tai transterveydenhoitoon
 2. Vuodesta 2016 alkaen molemmat ovat olleet yhteydessä yhteen tai useampaan 3 sivustosta ja tämän jälkeen heistä tuli avainhenkilöitä ”ROGDn” ja ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” levittämisessä valtaviraisemmissa yhteyksissä

Muita ryhmiä joita tässä kirjoituksessa tullaan mainitsemaan ovat sosiaalikonservatiivit (jotka vastustavat yleensä kaikkia HLBTIQ+ ryhmiä), TERFit (trans-ekslusiiviset radikaalifeministit, jotka vastustavat erityisesti transsukupuolisia sekä transperspektiivejä vaihtelevista syistä) sekä sukupuolen vahvistamista vastustavat ammatinharjoittajat (joista käytetään lyhennettä ”GDP”, gender-disaffirming practitioners), jotka pitävät kiinni vanhoista (monien mielestä vanhentuneista) teorioista ja toimintatavoista (kuten transidentiteettien psykopatologisesta luonteesta, eheytysterapian suosimisesta ja niin edelleen). Yksityiskohtainen analyysi näiden ryhmien näkemyksistä, ja miten ne risteävät, on liian aikaa ja tilaa vievää tässä käsiteltäväksi. Tästä kuitenkin tulee luettavaksi lyhyt yhteenveto, joka löytyy tulevasta esseestäni ”A Trans Politics Primer for the Uninitiated” (johon tulee linkki heti kun se julkaistaan).

Lopulta, minä. Miksi minä edes kirjoitan tätä? Noh, olen trans nainen joka on kuulunut transyhteisöihin, ja kirjoittanut niistä, lähes kolme vuosikymmentä. Koulutettuna luonnontieteilijänä (biologiassa) olen erityisesti keskittynyt analysoimaan ja raportoimaan tutkimuksista jotka koskettavat transsukupuolisuuden etiologiaa (syyoppia) sekä terveydenhoitoa – löydät suurimman osan kirjoituksistani tästä aihepiiristä tältä verkkosivulta. Kuten suurin osa transihmisistä, sekä nykyaikaisista transsukupuolisten terveydenhoidon ammattilaisista, uskon, että sukupuolta vahvistava hoitotapa on vähemmän vahingollinen ja tehokkaampi kuin sukupuolen vahvistamista vastustavat lähestymistavat. Jos haluat lukea lisää näkemyksistäni ”transsukupuolisuuden sosiaalisesta tartunnasta”, ”ROGDstä” tai trans-/GNC-lapsista yleisesti, suosittelen tutustumaan näihin linkkeihin.

P.S., jos törmäät termeihin joita et tunnista, niistä todennäköisesti löytyy selitys trans-/sukupuoli-sanastostani (kääntäjän lisäys: Trasekin ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sanastot suomeksi)

AIKAJANA

Maaliskuun 17, 2015ensimmäinen 4thwavenow.com -julkaisu.

Sivuston ”About” -sivun mukaan tämän blogin on ”perustanut äiti, jonka teini-ikäinen tyttö ilmoitti yllättäen että hän on ’trans mies’, vietettyään muutaman viikon uppoutuneena YouTuben transitio-vlogeihin ja muuhun trans-aiheiseen sosiaaliseen mediaan”. Perustajan Tumblr-kuvaus (kyllä, hänellä on Tumblr) alkaa sanoilla ”vasemmistolainen, sukupuolikriittinen äiti…” ja kuvailee sanojen ”TERF” ja ”Cis” olevan verba non grata, ei-hyväksyttyä sanastoa. Sivuston ensimmäiset pari julkaisua ovat erittäin TERFmäisiä (jopa niin paljon että sivun ”julistettiin olevan naiseksi syntyneille naisille”) ja blogista tuli hyvin nopeasti erittäin suosittu TERF-ympyröissä. Alusta alkaen oli hyvin selvää, että ”tyttöjen” kokema ”paine” transitioon oli 4thwavenow:n premissinä alusta alkaen (katso esim Maaliskuu 23, 2015 julkaistu kirjoitus ”How much pressure are you under to transition?”).

 

Marraskuu 18, 2015: ensimmäinen TransgenderTrend.com -kirjoitus julkaistaan.

Perustajan nimi on selkeästi mainutt ”About” -sivulla, yleinen kieli ei ole kovin TERFmäistä ja (yhteistä aihepiiriä lukuun ottamatta) mitään selkeitä yhteyksiä 4thwavenow.com:n ja transgendertrend.com:n välillä ei ole nähtävillä – kaikesta päätellen ne on perustettu toisistaan irrallisina sivuina. Toisin kuin suurin osa TERF-retoriikasta (joka kuvaa transihmiset uhkana ja vastustaa fyysistä transitiota kaikissa muodoissa), tämä esittelyluontoinen julkaisu ottaa toisen lähestymistavan, todeten: ”Me emme vastusta transihmisiä; he jotka kärsivät oikeasta ’sukupuolidysforiasta’ tarvitsevat pääsyn hoidon pariin, ymmärrystä ja tukea…” Tämä vaikuttaa olevan ensimmäisiä kertoja kun mainitaan konsepti siitä, että vaikka osa lapsista kokee ”oikeaa” tai ”vanhaa kunnon sukupuolidysforiaa”, niin osa lapsista kokee uutta ”epäaitoa” sukupuolidysforiaa joka perustuu vertaispaineeseen/sosiaaliseen tartuntaan tai on vain ”trendi” (johon esimerkiksi sivuston nimikin viittaa). Tähän ajatukseen pohjaa esimerkiksi Littmanin ROGD-artikkeli sekä moni myöhemmin kehitelty ROGD-argumentti (katso esim. kohta Joulukuu 7, 2017). Käsittelen tätä väärää dikotomiaa (eli vanha/aito vastaan uusi/feikki sukupuolidysforia) ROGD-esseessäni.

 

Joulukuu 4, 2015Joulukuu 23, 2015Tammikuu 7, 2016Tammikuu 31, 2016sosiaalisen tartunnan ”false positives”

Toteutin etsintöjäni kirjoittamalla googleen vuoden (esim. 2014, 2015, 2016) ja termin ”sosiaalinen tartunta” ja ”transsukupuolisuus”. Vuodelta 2014 ei löytynyt mitään relevanttia, mutta vuodelta 2016 löytyi monia aiheellisia osumia (joista moni on eritelty alempana). Vuodelta 2015 löytyi kaksi potentiaalisesti relevanttia osumaa, molemmat joulukuulta ja molemmat 4thwavenow.com -sivustolta. Kirjoituksissa ei kuitenkaan mainittu ”sosiaalista tartuntaa”, mutta kyseinen termi löytyy kuitenkin kyseisen kirjoituksen tunnisteista. Tutkiessani alkuperäistä julkaisua huomasin, että kyseinen tunniste oli lisätty siihen jälkikäteen (kuitenkin jonain aikana ennen maaliskuun 7 päivää 2016).

 

Tammikuu 28, 2016Lisa Marchianon ensimmäinen julkaisu hänen blogissaan thejungsoul.com.

Tässä, tai muissa alkupään julkaisuissa, ei vaikuta olevan mitään selkeitä viittauksia trans- tai GNC-lapsiin. Ensimmäinen viittaus tulee tapahtumaan vuoden 2016 elokuussa (josta lisää alempana).

 

Helmikuu 20, 2016Sikäli kuin pystyin löytämään, tämä on ensimmäinen kerta kun väite ”sosiaalinen tartunta tekee lapsista transsukupuolisia” esiintyy.

Tämä tapahtuu kommentissa 4thwavenow.com -sivustolla, ”About”-sivulla, helmikuun 20 päivä kello 17:27, kirjoittajanaan nimimerkki ”skepticaltherapist” (Skeptinen terapeutti). Lyhyen ajan kuluttua 4thwavenow.com -tekee kommentista oman julkaisunsa, nimeltään…

 

Helmikuu 29, 20164thwavenow.com julkaisee kirjoituksen ”Tumblr kaappaa uuden tytön, mutta hänen terapeutti-äitinsä tietää yhtä sun toista sosiaalisesta tartunnasta”

Kuten ylempänä on todettu, tämä on ’skepticaltherapist’:n aiempi kommentti, joka julkaistaan 4thwavenow.com:n ylläpidon lisäämän lyhyen saatteen kera. Kirjoituksessa on muutama huomionarvoinen asia, kuten myös sitä seuraavissa kommenteissa:

 • Kirjoitus alkaa viittauksella Star Trekin jaksoon, jossa miehistö tulee riippuvaiseksi alienien videopelistä, jonka jälkeen tehdään seuraava analogia: ”Alienien mielenhallintalaite raivasi tiensä kotiini noin kaksi vuotta sitten, kun silloin 11-vuotias tyttäreni aneli minulta lupaa avata Tumblr-tili, koska kaikilla muillakin oli sellainen”
 • Kirjoituksessa ’skepticaltherapist’ kuvailee itsensä psykoterapeuttina, myöhemmin lisäten: ”terapeuttina työskentelen pääasiassa aikuisten parissa”.
 • ’skepticaltherapist’ kertoo, että hän löysi 4thwavenow.com -sivuston etsimällä verkosta termiä ”sosiaalinen tartunta trans”. Tämä hämmensi minua aluksi, sillä hänen kommenttinsa ja sitä seurannut julkaisu ovat ensimmäiset kerrat kuin termi ”sosiaalinen tartunta” (ainakin niin pitkälle kuin löydän) esiintyy yhdessä transsukupuolisuuden kanssa. Lisätutkimusten kautta epäilen tämän tapahtuneen siksi, että kolme aiempaa julkaisua (Elokuu 15, 2015Syyskuu 8, 2015Joulukuu 24, 2015) kaikki mainitsevat konseptin ”itsemurha/itsemurhan tarttuvuus” (tarkoittaen että itsetuhoisuus voi tarttua ihmisestä toiseen), joka yhdistettynä erillisiin mainintoihin termeistä ”sosiaalinen” sekä ”transsukupuolisuus” on helposti nostanut 4thwavenow.com:n korkealle hakutuloksissa.
 • Kommenttiosiossa on lyhyt, mutta sitäkin kiinnostavampi, viestittely, johon tulen palaamaan myöhemmin tässä kirjoituksessa. Maaliskuun 1, 2016, kommentoija nimeltä ’Em’ (joka kuvailee itsensä opetusalan professoriksi, jolla on samantapainen tarina kuin ’skepticaltherapistilla’) saa vastauksen ’skepticaltherapistilta’: ”Olisi ihanaa olla yhteydessä ja pyöritellä muutamia ajatuksia”
 • Kuten mainitsin aiemmin sosiaalisen tartunnan false positives -kohdassa, maaliskuun 6, 2016 mennessä 4thWaveNow lisäsi tunnisteen ”transsukupuolisuus sosiaalinen tartunta” tähän sekä kolmeen muuhun julkaisuun, joissa ei aiemmin spesifisti mainittu termiä ”tartunta”

 

Maaliskuu 14, 2016 – youthtranscriticalprofessionals.org -domain varataan ja ensimmäinen kirjoitus julkaistaan samana päivänä. 

Muutama huomionarvoinen seikka:

 • Toisin kuin edellä mainituilla sivustoilla (TransgenderTrend.com & thejungsoul.com), youthtranscriticalprofessionals.org:illa *on* potentiaalisia yhteyksiä 4thwavenow.com:n. Tarkemmin, whois.com -palvelun domaintyökalun mukaan näillä verkko-osoitteilla on sama rekisteröijätaho – tämän on vaikea kuvitella olevan pelkkää sattumaa. Tälle vaikuttaisi olevan kaksi mahdollista selitystä. Ensimmäinen, pahaenteisempi tulkinta on, että 4thwavenow.com loi itselleen ”sockpuppet”-tilin (tili, jota käytetään luomaan illuusiota todellisuutta suuremmasta kannattajajoukosta), jolla he voivat esiintyä ”ammattilaisina”. Toinen selitys, jota itse pidän todennäköisempänä, on se, että 4thwavenow.com:n taustahenkilöt avustivat jotakuta toista perustamaan blogin ja suosittelivat omaa palveluntarjoajaansa.
 • Tätä sivustoa ympäröi aikamoinen salamyhkäisyys. Ensimmäiseksi, toisin kuin muut sivustot (4thwavenow.com & TransgenderTrend.com), youthtranscriticalprofessionals.org on tällä hetkellä merkitty yksityiseksi ja on suljettu ulkopuolisilta, vaikka se on ollut julkisena niinkin lähiaikoina kuin maaliskuussa 2018 (tulen palaamaan tähän myöhemmin). Kun ensimmäisen kerran huomasin tämän viime vuonna (kun työskentelin ROGD-esseeni parissa), oletin että tämä tehtiin vanhempien identiteetin suojelemista varten – itse transihmisenä ymmärrän hyvin, miksi trans- tai GNC-lapsen vanhempi haluaa pysyä nimettömänä. Mutta kun vierailin sivustolla Wayback Machinen avulla kirjoittaakseni tämän kirjoituksen, huomasin ettei kyseessä ollut lainkaan vanhempien foorumi, vaan heidän tavoitteenaan oli julkaista kirjoituksia ”muilta trans-kriittisiltä asiantuntijoilta”. Vaikka osan kirjoittajista tiedot löytyvät linkitettyinä heidän julkaisuihinsa, monet pysyvät nimettöminä – heidät kuvataan vain termeillä ”lääkäri”, ”Yhdysvaltalainen lääkäri”, ”Brittiläinen akateemikko” jne., lisäämättä kovin kattavaa (tai joissain tapauksessa lainkaan) selitystä siitä, mikä tekee heistä uskottavia tahoja kommentoimaan transihmisten terveydenhoitoa tai trans- ja GNC-lapsia. Kontekstia tarjoaa se, että Yhdysvalloissa kahden viimeaikaisen tutkimuksen mukaan 32% sanoo yhteiskunnan menneen liian pitkälle transihmisten hyväksynnän osalta ja 17.8% kertoi uskovansa, ettei transihmisten tulisi antaa transitioitua. Oikeasti, ei ole kovin hankalaa kerätä kasaan muutamaa eri (ja monessa tapauksessa täysin epärelevanttia) alaa edustavaa ammattilaista sanomaan että he vastustavat, tai ovat epäileväisiä, transsukupuolisten ihmisten terveydenhoitoa kohtaan. Joten koko lähtökohta jossa nämä anonyymit ihmiset asetetaan auktoriteeteiksi puhumaan näistä asioista – kohdistettuna lukijoille jotka ovat pääasiassa trans- ja GNC-lasten vanhempia – on kyseenalaista ja vaarallista. Puhumattakaan siitä, että näidden ”ammattilaisten” ollessa anonyymeja heidän koko persoonansa ja väitteensä voivat olla osin tai täysin keksittyjä – tämä ei todellakaan olisi ensimmäinen kerta kun näin kävisi internetin ihmemaailmassa.
 • youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston perustajat toimivat myös anonyymisti. Huhtikuun 5, 2016 julkaistussa haastattelussa (linkki jäljempänä), heitä kuvaillaan seuraavasti: ”Youth Trans Critical Professionalsin ovat perustaneet psykoterapeutti ja yliopiston professori vain muutama viikko sitten.” Ja heidän ”About” -sivullaan lukee seuraavaa: ”Tällä sivustolla on pääasiassa kaksi kirjoittajaa. Toinen on kliininen sosiaalityöntekijä, toinen yliopiston professori”. Professorius toki kuulostaa erittäin asiantuntevalta, mutta… minkä alan professorista on kyse? Käyttäytymistaloustieteen? Dickenslaisen kirjallisuuden? Ihan oikeasti, jos professorin erikoistumisala jotenkin sivuaisi trans terveydenhoitoa ja/tai -lapsia, eikö olisi syytä odottaa että se olisi mainittu, jopa korostetusti? Mitä tulee psykoterapeuttiin/kliiniseen sosiaalityöntekijään, kuinka paljon kokemusta hänellä todellisuudessa on trans- tain GNC-lasten kanssa työskentelystä? Noh, itse asiassa ei kovinkaan paljon, kuten hän itse mainitsee edellä mainitussa 4thwavenow -haastattelussa: ”Minulla on yksityinen vastaanotto, jossa työskentelen ensisijaisesti aikuisten kanssa, tavaten nuoria silloin tällöin”. Eli vaikuttaisi siltä, että nämä ”ammattilaiset” eivät omaakaan sellaista osaamista, että heidät voitaisiin luokitella tämän aiheen todellisiksi asiantuntijoiksi
 • Arvaukseni on, perustuen tämän aikajanan aiempaan kohtaan, että ”psykoterapeutti/kliininen sosiaalityöntekijä” on skepticaltherapist – sama hahmo, joka keksi koko ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” konseptin. Muutama kohta erityisesti viittaisi siihen, että arveluni osuvat oikeaan:
  • 1) molemmat kuvaavat itsensä terapeutteina, jotka työskentelevät ensisijaisesti aikuisten kanssa
  • 2) ”Transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta” – joka on tässä vaiheessa täysin uusi konsepti – esiintyy yhtenä pääpointeista sivuston ensimmäisessä julkaisussa, joka on pullollaan viittauksia ”seksuaali- ja huumekokeiluihin” 1960-luvulla ja ”syömishäiriöihin” 1980-luvulla (jälkimmäinen vertaus tulee esiintymään vahvasti seuraavissa aihetta käsittelevissä kirjoituksissa, kuten Marchiano, 2017 ja Littman, 2018
  • 3) viimeinen kerta kun käyttäjätunnus ”skepticaltherapist” esiintyy 4thwavenow -sivustolla vaikuttaa olevan kommentissa joka on julkaistu Maaliskuun 15, 2016. Tämä vain muutama viikko sen jälkeen kun kyseinen käyttäjä ilmoitti olevansa erittäin innoissaan sivuston löytämisestä, joten kirjoittajan täysi katoaminen aihepiirin parista olisi erittäin outoa, paitsi jos hän avasikin oman, samankaltaisen blogin, jolloin poissaololle löytyy looginen selitys
  • 4) Maaliskuun 1, 2015 julkaistussa kommentissa, jonka liitin edelliseen kohtaan, ”skepticaltherapist” mainitsee että hän ”pyörittelee erilaisia ideoita” – ehkä yksi niistä ideoista oli youthtranscriticalprofessionals.org? Ja kuka tietää, ehkäpä ”Em” (kasvatustieteen professori edellisestä kohdasta) on sivustolla mainittu ”yliopiston professori”? Minulla ei ole mitään selkeää todistusaineistoa tälle, mutta tämä on paras valistunut arvaukseni
  • Lopuksi, jos syy anonyymiydelle on se, että kirjoittajat ovat itse trans- tai GNC-lasten vanhempia (eli jos he tosiaan ovat ”Em” ja ”skepticaltherapist”), kunnioitan tietysti heidän haluaan säilyttää yksityisyytensä, mutten ymmärrä mikseivät he mainitse asiaa selvästi, sillä se jopa saattaisi parantaa heidän uskottavuuttaan (koska heillä olisi ”asiantuntemuksensa” lisäksi ensikäden kokemusta aiheesta). Jos, toisaalta, heidän perustelunsa anonymiteetille on se, että he toimivat ”sockpuppet” -kirjoittajina (eli toisten, jo keskusteluun osallistuvien kirjoittajien itselleen luomina tukipersoonina, luoden valheellisen kuvan olemassaolevaa tukea suuremmasta kannattajamäärästä), noh, se olisi taas ihan toinen juttu

 

Maaliskuu 16, 2016TransgenderTrend.com julkaisee ”Uusi sivusto transkriittisille ammattilaisille.” -kirjoituksen

Käytännössä TransgenderTrend antoi youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston taustahenkilöiden kertoa itse verkkosivustaan ja tavoitteistaan. Jonka seurauksena ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” narratiivia aletaan rakentaa edelleen: ”Monessa tapauksessa nämä nuoret identifioituvat transsukupuolisiksi sosiaalisen median, kuten tumblrin, redditin tai YouTuben, ahmimisen jälkeen. On olemassa todisteita siitä, että haavoittuvia nuoria aktiivisesti rekrytoidaan ja valmennetaan näillä sivuilla uskomaan siihen, että he ovat transsukupuolisia. Sosiaalinen tartunta on hyvin todennäköisesti osatekijä tässä. Monessa koulussa ja yhteisössä kokonaisia kaveriporukoita ”tulee ulos kaapista” transsukupuolisina samaan aikaan. Monessa tapauksessa nämä nuoret kärsivät mielenterveysongelmista, kuten ahdistuneisuudesta tai masennuksesta, joka tekee heistä helppoja saaliita kulttimaisille taktiikoille joita verkon transaktivistit käyttävät”

 

Huhtikuu 5, 20164thWaveNow julkaisee ”Vahingon välttäminen: haastattelu Youth Trans Critical Professionals perustajan kanssa”

Tämä on yhden youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston perustajajäsenen, todennäköisesti ’psykoterapeutin/kliinisen sosiaalityöntekijän’ (koska häneltä kysytään hänen asiakkaistaan), haastattelu. Haastattelija kysyy häneltä ”sosiaalisesta tartunnasta” ja he puhuvat siitä hetken. Vaikka haastateltava esittääkin tässä monta harhaanjohtavaa ja/tai virheellistä väitettä (joka on näille kolmelle sivustolle normi), haastattelusta tuli pahamaineinen siksi, että hän esittää näkemyksensä siitä, että lääketieteelliset hoidot tulisi kieltää kunnes sukupuoliristiriitaa kokeva henkilö on 25. Toisin sanoen, enää ei puhuta vain transsukupuolisista lapsista…

 

Huhtikuu 6, 2016James Cantor mainostaa 4thWaveNow/youthtranscriticalprofessionals.org haastattelua julkaisua seuraavana päivänä.

Cantor mainosti haastattelua Twitterissä, lisäten että hänen mielestään haastattelu oli ”uskalias ja tärkeä”. Tämä sai jonkin verran huomiota transyhteisöissä, sillä Cantor on tunnettu GDP ja osa katsoi hänen tällä tukeneen konseptia siitä, että transihmisten tulisi odottaa kunnes he ovat 25 ennen transitiota; en kuitenkaan ole onnistunut löytämään muusta lähteestä Cantorin antamaa suoraa tukea tälle konseptille. Toisaalta se, että Cantor twiittasi tämän, ei ole kovin yllättävää, sillä hänen tiedetään jakavan anti-trans/TERF -julkaisuja seuraajilleen silloin tällöin. Huomionarvoista on se, että Cantor on, tietääkseni, ensimmäinen GDP joka on ollut tietoinen ja/tai markkinoinut yhtäkään näistä kolmesta sivustosta ja, tarkemmin, julkaisuista joissa esitetään väite ”sosiaalisesta tartunnasta” joka tekee lapsista transsukupuolisia.
[huom: Tämän kirjoittamisen jälkeen olen saanut tietooni vielä tätäkin aiemman twiitin (Syyskuu 30, 2015) jossa Cantor mainosti toista 4thWaveNow julkaisua.]

 

Huhtikuu – heinäkuu, 2016: Onnistuin löytämään useamman julkaisun näiltä kolmelta sivustolta joissa mainittiin ”transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta” tältä aikaväliltä – siitä oli tässä vaiheessa tulossa jälleen uusi puheenaihe näillä sivustoilla. Aihe oli hakujeni perusteella kuitenkin pääasiassa (ellei jopa täysin) rajoittunut näille kolmelle sivustolle tämän ajanjakson osalta. Tämä tulisi kuitenkin kohta muuttumaan…

 

Heinäkuu, 2016: Värväys Littmanin 2018 julkaistavaan tutkimukseen alkaa

Kuten Littman kuvailee hänen 2018 julkaistussa artikkelissaan: ”Rekrytointitiedot sekä linkki kyselyyn asetettiin nähtäville kolmella verkkosivulla, jossa oli vanhempia sekä ammattilaisia joiden oli havaittu kuvailevan rapid onset gender dysphoriaa  (4thwavenow, transgender trend, and youthtranscriticalprofessionals).” Värväysartikkelit löytyvät täältä:

 • Heinäkuu 2, 2016, 4thWaveNow: ”Rapid-onset gender dysphoria: Uusi tutkimus hakee vanhempia osallistujiksi”
 • Heinäkuu 5, 2016, youthtranscriticalprofessionals.org: ”Rapid Onset Gender Dysphoria tutkimuskysely: Vanhempia haetaan täyttämään kyselyä”
 • Heinäkuu 18, 2016, TransgenderTrend: ”Rapid Onset Gender Dysphoria tutkimuskysely”

Muutama huomionarvoinen asia:

 • En ole tehnyt kattavaa verkkohakua termille ”Rapid Onset Gender Dysphoria”, mutta käsitykseni on, että nämä julkaisut esittelivät tämän termin näiden sivustojen lukijoille (koska en törmännyt aiempiin mainintoihin kyseisestä termistä sitä tutkiessani)
 • Vaikka Littman ei suoraan mainitse termiä ”sosiaalinen tartunta” kyselynsä rekrytoinnin yhteydessä, se on kuitenkin se mitä hänen kyselynsä pyrkii osoittamaan todeksi, käyttäen samantapaista kieltä kuin mihin olemme 3 sivuston yhteydessä tottuneet: ”Olemme kuulleet useilta vanhemmilta, kuinka heidän lapsillaan on ilmentynyt äkillisesti kehittyvää sukupuolidysforiaa yhdessä lisääntyvän sosiaalisen median käytön ja/tai kaveriporukkaan, jossa yksi tai useampi kavereista on kokenut sukupuolidysforiaa ja tullut kaapista transsukupuolisina saman aikavälin aikana, kuulumisen kanssa.” Hänen lopullinen artikkelinsa, vuodelta 2018, omistaa pitkän osion ”sosiaalisen tartunnan” käsittelemiselle, esittäen hypoteesin jonka mukaan kyseessä olisi ”ratkaiseva tekijä” ROGDn osalta
 • Huolimatta kattavasta aihepiiriä koskevasta tutkimuksestani (sekä tätä kirjoitusta että aiempaa ROGDtä käsittelevää esseetäni varten), en ole löytänyt selitystä sille miksi Littman – jonka aiempi tutkimustyö on keskittynyt naisten lisääntymisterveyteen – yllättäen kiinnostui juuri tästä projektista. Normaalisti en kyseenalaista tutkijoiden intressejä uusien aluevaltausten osalta, mutta tässä tapauksessa (syistä jotka tulevat myöhemmin selväksi) pidän sitä perusteltuna. Pidän kahta erilaista skenaariota mahdollisina:
  • Skenario #1: Littman yllättäen aidosti kiinnostui transterveyden, tarkemmin lasten osalta, aihepiiristä ja halusi tutkia sitä;
  • Skenario #2: Littman tuli aihepiirin pariin varustautuneena ennakko-oletuksilla, aavistuksilla tai uskomuksilla siitä, että sukupuolta vahvistavassa mallissa ja/tai translasten ja -nuorten transition sallimisessa olisi jotain vikaa ja hän aikoisi selvittää mitä
  • Jos skenario #1 olisi totta, Littman olisi todennäköisesti:
   • 1) ensin pyrkinyt perehtymään aihealueeseen (ja esimerkiksi kattaviin tutkimustuloksiin joiden mukaan sukupuolta vahvistavilla lähestymistavoilla saavutetaan positiivisia tuloksia sekä siihen, että sukupuolta kiistävillä lähestymistavoilla on negatiivisia vaikutuksia), ja
   • 2) jos hän olisi ollut suunnittelemassa tieteellisesti objektiivista, transsukupuolisten lasten vanhempiin kohdistettua tutkimusta, hän olisi varmasti halunnut levittää sitä mahdollisimman laajalti sekä laajentaakseen otosta että tehdäkseen tutkimuksestaan demograaffisesti mahdollisimman kattavan.
   • Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hän ei tehnyt kumpaakaan: Littman 2018 ei suhtaudu vakavasti kohdassa 1 viitattuihin tutkimustuloksiin ja, toisin kuin kohdassa 2 ehdotin, hän tarkoituksenmukaisesti rajoitti kyselynsä näille kolmelle sivustolle, joilla esiintyy ensisijaisesti transsukupuolisuuteen vastentahtoisesti suhtautuvia vanhempia. Koska tämän takia skenario #1 vaikuttaa hyvin epätodennäköisesti, pyrin seuraavaksi tiivistämään muutamaan kohtaan miksi uskon kyseen olevan skenaariosta #2.
 • Aloitetaan tällä kysymyksellä: Miten Littman alunperin löysi nämä 3 sivustoa? Esimerkiksi helmikuussa 2019 tein haun termillä ”transsukupuoliset lapset” googlella, incognito selaimella, ja tarkastelin hakutulosten ensimmäisiä 10 sivua, joilla oli yhteensä 100 hakutulosta – tuloksista löytyi useita linkkejä tiedon, resurssien ja järjestöjen suuntaan, mutta yksikään kolmesta sivustosta ei esiintynyt hakutuloksissa. Samankaltainen haku termillä ”transsukupuolisten lasten vanhemmat” tuotti yhden hakutuloksen näiltä sivustoilta (4thwavenow julkaisu), joka oli sivulla 9, noin 90 hakutuloksen jälkeen. Tämä siis nyt, 2019, kun nämä sivustot ovat saaneet paljon huomiota. Mutta heinäkuussa 2016, jolloin Littmanin kysely julkaistiin, 4thWaveNow oli ollut olemassa jo jonkun aikaa (~15 kuukautta), TransgenderTrend lyhyen aikaa (~8 kuukautta) ja youthtranscriticalprofessionals oli vasta perustettu (~3 kuukautta verkossa) – jokainen niistä olisi ollut silloin vaikeammin löydettävissä. Rehellisesti sanottuna on hyvin epätodennäköistä, että Littman olisi voinut vahingossa tai tarkoituksella löytänyt nämä sivustot itse. Todennäköisin selitys sille, että Littman tuli tietoiseksi näistä kolmesta sivustosta on se, että joku kertoi hänelle niistä tai että Littman tieten tahtoen etsi ne käsiinsä (esimerkiksi aktiivisesti etsimällä vastentahtoisten vanhempien tarinoita).
 • Sivuhuomiona voidaan todeta, todisteena siitä että Littman saattaa olla sellainen tutkija joka hakee omaan tarinaansa paremmin sopivia, harvinaisempia kertomuksia (samalla sivuuttaen yleisemmät kertomukset), että Littman teki juuri näin vuoden 2018 artikkelinsa kohdalla. Sen kuvaaja 1:ssä Littman esittää sitaatteja Redditistä ja Tumblrsta, joiden hän väittää toimivan ”todisteina” siitä, että trans- ja GNC-lapsia valmennetaan huijaamaan ja valehtelemaan vanhemmille sekä hoitohenkilökunnalle. Jos näiden lähteitä katsoo tarkemmin (linkit ”a” ja ”d”), voimme huomata osoitteessa maininnan ”#bottom-comments”. Kuten Hailey Heartless (joka huomasi tämän) minulle selitti, tämä tarkoittaa sitä että Littman tarkoituksenmukaisesti etsi ”alas äänestettyjä” kommentteja näistä ketjuista – kommentteja jotka muut Redditin käyttäjät olivat hylänneet (ja jotka eivät tämän takia normaalisti näkyisi suurimmalle osalle käyttäjistä). Ihminen joka tekee tällaista on hyvin todennäköisesti myös sellainen, joka herkästi sivuuttaa sukupuolta vahvistavat vanhemmat ja järjestöt joita verkossa on, löytääkseen suhteellisen harvinaisia vastahakoisia vanhempia, jotka jakavat kauhutarinoita.
 • Lopuksi, kuten jo aiemmin vihjasin, Littmanin kyselyn sanavalinnat (erityisesti ”sosiaalisen median käytön kasvu ja/tai vertaisryhmän jäsenyys”) on hyvin samanlainen kuin kolmella sivustolla ja sopii täydellisesti niillä kehiteltävään ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” narratiiviin, jota ei vielä tässä vaiheessa ollut havaittavissa muilla sivustoilla. Voidaan olettaa (koska Littman päätti rajoittaa kyselyn näille kolmelle sivustolle), että hän luki ainakin osan, ellei kaikkia, ”transsukupuolisuuden sosiaalista tartuntaa” koskevista julkaisuista. Littmanin kysely ja tutkimus vaikuttavatkin olevan räätälöity *todistamaan* ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” narratiivi todeksi, sen sijaan että se olisi kriittisesti tutkinut, käsitellyt tai testannut sitä.

 

Elokuu 5, 2016Lisa Marchiano julkaisee ”Divorcing Ourselves from the Feminine” -kirjoituksen

Tämä on Marchianon ensimmäin blogikirjoitus (jonka tiedän) jossa hän puhuu nuorista transihmisistä ja kirjoitus on hyvin samantapainen kuin kirjoitukset joita löytyy kolmelta sivustolta, mutta siitä puuttuvat maininnat ”sosiaalisesta tartunnasta” tai ”ROGDstä”. Samoihin aikoihin Marchiano alkoi viestitellä 4thwavenow -twittertilin kanssa (ja uudelleentwiitata sitä) – joten hän on tässä vaiheessa, tai jo aiemmin, tullut tietoiseksi näistä kolmesta sivustosta (tai ainakin yhdestä kolmesta).

 

Elokuu 2016Sosiaalinen tartunta menee viraaliksi konservatiivisissa ympyröissä.

Tässä vaiheessa (elokuun 2016 puolivälissä) ajatus ”transsukupuolisuuden sosiaalisesta tartunnasta” (joka tällä hetkellä on vain noin 5 kuukautta vanha) alkaa levitä vauhdilla, kun konservatiiviset mediatalot tarttuvat siihen. Jäljempänä tehdyt merkinnät ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka nopeasti tämä meemi levisi konservatiivisten ympyröiden ja anti-HLBTIQ viharyhmien sisällä, mutta ei missään nimessä ole kattava lista kaikista esimerkeistä. On hieman epäselvää miksi tämä tapahtui juuri tähän aikaan. Ehkä sosiaalikonservatiiviset mediat saivat vihiä Littmanin ROGD-tutkimuksesta, tai löysivät kolme sivustoa verkkohauilla ”detransitio” ja ”luopuminen” (jotka olivat myös uutisissa samaan aikaan, katso jäljempänä olevat merkinnät)? Tai ehkä joku näiden kolmen sivuston piiristä, tai joku heidän lukijoistaan, vinkkasi mediataloille näistä? Voi myös olla, että anti-HLBTIQ viharyhmä ”American College of Pediatricians” (katso 19.8.2016) lähetti mediatiedotteen konservatiivisille medioille mainostaakseen elokuussa 2016 julkaistua kannanottoaan (joka ei tosin selittäisi miten *he* olisivat tulleet tietoiseksi näistä sivustoista)? Tai sitten kyseessä oli jonkinlainen yhdistelmä yllämainituista mahdollisuuksista…

[huom: osa alla mainituista artikkeleista viittaa myös muihin keskusteluihin liittyen detransitioon ja luopumiseen, joita käytiin samanaikaisesti julkisuudessa johtuen, ainakin osin, Jesse Singalin julkaisemista kirjoituksista sekä siitä, että Vox oli juuri julkaissut haastatteluni (elokuun 9 2016), koskien esseetäni Detransitio, luopuminen ja disinformaatio: Opas translapsia koskevan keskustelun ymmärtämiseen.]

 

Elokuu 11, 2016The American Conservative julkaisee ”Lakkaa luopumasta!” -kirjoituksen

Tämä kirjoitus linkittää sekä 4thwavenow.com että transgendertrend.com -sivustoihin ja mainitsee ”sosiaalisen tartunnan”

 

Elokuu 18, 2016: National Review’n David French julkaisee ”Traaginen transsukupuolisuustartunta” -kirjoituksen

”Transsukupuolisuuden tartunnan” esittely otsikossa täydentyy tässä kirjoituksessa linkityksillä 4thwavenow.com & transgendertrend.com -sivustoille. Tämän lisäksi kirjoituksessa virheellisesti nimetään 4thwavenow Littmanin ROGD-kyselyn laatijaksi (jonka seurauksena 4thwavenow julkaisi tarkennuksen sivustollaan).

 

Elokuu 19, 2016Think Progress’n Zack Ford julkaisee ”Valelääkärijärjestö hyökkää transsukupuolisia lapsia vastaan valheita vilisevällä manifestilla”

Kuten kirjoituksessa selitetään, kyseessä oleva valelääkärijärjestö on American College of Pediatricians, joka, Southern Poverty Law Centerin mukaan, on ”äärilaidan anti-HLBTIQ+ vihajärjestö joka yrittää esiintyä varteenotettavana yhdysvaltalaisena lastenlääkäreiden järjestönä, tarkoituksenaan edistää anti-HLBTIQ+ pseudotiedettä.” Kuten artikkelissa kerrotaan, ”valheita vilisevä manifesti” (jonka voit lukea täältä) suoraan viittaa (ja julkaisee pitkähkön sitaatin) ”Youth Trans Critical Professionals” -sivustoon sekä mainitsee ”sosiaalisen tartunnan” useaan kertaan. Nämä maininnat sisältävät tämän kohdan, joka voisi olla suoraan kopioitu näiltä kolmelta sivustolta: ’murrosikäisten keskuudessa kasvava trendi on transsukupuolisuuden itsediagnosointi sosiaalisen median, kuten Tumblrn, Redditin, ja YouTuben, ahmimisen jälkeen. Tämä viittaisi siihen, että sosiaalinen tartunta on osatekijänä. Monessa koulussa ja yhteisössä kokonaisia kaveriryhmiä ”tulee kaapista” transsukupuolisina samaan aikaan.’

 

Elokuu 24, 2016anti-HLBTIQ+ viharyhmä Alliance Defending Freedom julkaisee (viikottaiskatsauksessaan 8-24-16) ”’Rapid Onset Gender Dysphorian’ vaaroista.”

Tämä on käytännössä uusinta edellä mainitusta National Review’n kirjoituksesta, sisältäen linkin 4thwavenow:n sekä ROGDn nostamisen näkyvästi otsikkoon.

 

Elokuun 2016 jälkeen on erittäin vaikeaa (puhumattakaan sen turhuudesta) etsiä mitään mihin ”transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta” liittyy, koska konseptista on tässä vaiheessa tullut erittäin laajalle levinnyt. En voi korostaa liikaa sitä, että tämä on 1) vain *kuusi kuukautta* sen jälkeen kun koko konsepti ensimmäistä kertaa ilmestyy verkkoon, 2) hypoteesi, jonka mukaan ”sosiaalinen tartunta” aiheuttaa transidentiteettejä lapsissa ja nuorissa on vielä täysin vailla virallista tarkastelua tai testausta, mutta silti siitä puhutaan kuin se olisi vakiintunutta tiedettä ja 3) monet ihmiset (kolmella sivustolla sekä konservatiivisessa mediassa) kirjoittavat artikkeleita ”Rapid Onset Gender Dysphoriasta” aivan kuin se olisi todellinen lääketieteellinen tila, vaikka Littman oli vielä kyselyvaiheessa tutkimuksensa kanssa ja otti vastaan uusia vastauksia (ja jatkoi vastaanottamista vielä lokakuun 12 päivään 2016 saakka). Miten vain, tästä eteenpäin aion vain mainita muutamia (ainakin omasta mielestäni) merkittäviä maamerkkejä ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” leviämisessä…

 

Syyskuu 25, 2016Lisa Marchiano kirjoittaa vieraskynän 4thwavenow -sivustolle

Kirjoitus on pitkähkö teksti nimeltä ”Kerroksittain merkityksiä: Jungilainen analyys kyseenalaistaa identiteettimallin transidentifioituvien nuorten osalta”, jossa mainitaan ”sosiaalinen tartunta.” Tosin tekstissä on kyse pääasiassa Marchianon uskomuksista siitä, että ”nuorten ihmisten” ei tulisi antaa itsemääritellä tai ottaa minkäänlaisia askelia (edes peruttavissa olevia, kuten sosiaalinen transitio tai hormonisalpaajat) kohti transitiota. Monessa kohtaa Marchiano tekee hyvin selväksi sen, että (hänen mielestään) tämä sisältää nuoret aikuiset, kuten seuraavissa sitaateissa joko sanotaan suoraan tai vihjataan:

 • Kuvaillessaan transaiheisiin keskittyvää Tumblr-sivua, hän toteaa: ”Lähes kaikki näistä julkaisijoista ovat alle 25 ikäisiä”
 • ”Jopa 18 on todennäköisesti liian alhainen ikä näin suurten lääketieteellisten ratkaisujen tekemiseen. Niissä tapauksissa joissa 18-vuotias tekee päätöksiä pohjautuen hänen aiempaan sosiaaliseen transitioon, jonka hän aloitti jo vuosia sitten, on entistä todennäköisempää ettei nuori ole miettinyt transition seuraamuksia vakavasti”
 • ”…teinit ja nuoret aikuiset ovat alttiimpia impulssiiviselle käytökselle, ovat huonoja arvioimaan riskejä sekä reagoivat tunteellisemmin.”
 • ”Eikö meillä ole velvollisuus tarjota edes jonkunlainen prosessi heille, jotka miettivät pysyvien muutosten tekemistä kehoonsa, eritoten silloin kun kyseessä on teini tai nuori aikuinen?”
 • Kommenttiosiossa Marchiano tarkentaa näkemystään: ”Selvyyden vuoksi totean, etten pidä 18-vuotiasta täysin aikuisena. Tiedän detransitioituneita henkilöitä jotka transitioituivat lähes kolmekymppisinä ja jotka kokivat, että transitio oli huonosti harkittu ja katuivat huomattavasti kehoonsa tekemiä, pysyviä muutoksia. Missä iässä ihminen olisi valmis tekemään aikuismaisen päätöksen pysyvästä lääketieteellisestä interventiosta? En tiedä mikä se maaginen numero olisi, mutta vaikuttaa siltä että ihmisen tulisi olla osana maailmaa ja parisuhteissa jonkin aikaa ennen kuin hän voi arvioida transition vaikutuksia ja päättää, ovatko muutokset riskien arvoisia

 

Lokakuu 27, 2016Lisa Marchiano julkaisee ”Ohjeita vanhemmille joiden teinillä on Rapid Onset Gender Dysphoria.” -kirjoituksen

Toisin kuin edellinen julkaisu, tämä julkaistaan hänen omassa blogissaan, thejungsoul.com. Otsikosta lähtien kirjoitus käsittelee ROGDtä ja kuvailee ”sosiaalista tartuntaa” sen itsestään selvänä aiheuttajana.

 

Joulukuu 15, 2016Lisa Marchiano julkaisee ”Mikä on minun agendani?” -kirjoituksen

Tässä kirjoituksessa saamme tietää miksi Marchiano kiinnostui aiheesta: ”Vielä noin vuosi sitten en ollut juurikaan uhrannut aikaa transsukupuolisten teinien tai lasten ajatteluun. Olisin varmasti ollut samaa mieltä siitä, että transsukupuoliset teinit tarvitsevat tukea ja turvaa. Sitten eräs vanha ystävä otti minuun yhteyttä koskien hänen teini-ikäistä tytärtään. Tämä nainen on ollut minun läheinen ystäväni vuosikymmeniä ja olen tuntenut hänen tyttärensä syntymästä saakka. Ystäväni – kutsun häntä tässä nimellä B – kertoi minulle, että hänen tyttärensä oli kertonut hänelle olevansa oikeasti poika ja pyysi äidiltään lupaa hormonisalpaajien käyttöön. Hän oli myös tutkinut mastektomian hankkimiseen liittyviä asioita.” Ja niin edelleen…

 • Jos sillä nyt on väliä, tämä perustelu poikkeaa siitä mitä hän kertoi vuonna 2017 julkaistussa artikkelissaan: ”Tämä aihe tuli ensimmäisen kerran tietooni vastaanottoni yhteydessä. Potilas kertoi, että hänen tyttärensä identifioitui transsukupuoliseksi. Ihailin äidin tapaa yrittää tukea lastaan ja ihannoin nuorisokulttuurin luovuutta perinteisten sukupuoliroolien purkamisessa. Näkemykseni tästä kulttuurisesta trendistä hyväntahtoisena kuitenkin romahti välittömästi, kun sain tietää että nuoret naiset läpikäyvät mastektomioita jo niinkin nuorena kuin 14 vuoden ikäisinä.
 • On toki mahdollista, että molemmat kertomukset ovat totta (esimerkiksi siten, että potilas kertoi hänelle ensin ja tämän jälkeen ystävä kertoi hänelle). Tai sitten kyseessä on kaksi versiota samasta tapahtumasta, en ole täysin varma. En kuitenkaan pidä tätä kovin tärkeänä asiana, mutta päätin sisällyttää sen tähän perusteellisuuden nimissä.

 

Helmikuu 2017Lisa Littman julkaisee ”Rapid Onset of Gender Dysphoria teineillä sekä nuorilla aikuisilla: kuvaileva tutkimus”

Tämä on ”julistetiivistelmä” Littmanin tutkimuksesta, joka ilmestyi Murrosikäisten terveysjournaalin (Journal of Adolescent Health) vuoden 2017 helmikuun numerossa (Volume 60, Issue 2, Supplement 1, S95–S96). Vaikka kyse on vain lyhyestä tiivistelmästä koskien alustavia tuloksia, se julkaistiin lääketieteellisessä journaalissa, joten siitä tuli nopeasti yleinen lähdeviite niille tahoille, jotka haluavat edistää ROGD-konseptia.

 

Maaliskuu 8, 2017youthtranscriticalprofessionals.org julkaisee Lisa Marchianon ”Kirje APAlle.”

En pidä tätä kovin tärkeänä tapahtumana – se vain tuli ainoana esille kun etsin ”Marchiano” -hakusanaa kaikista saatavillani olevista youthtranscriticalprofessionals.org -julkaisuista. On ehkä huomion arvoista että 1) Marchiano ei julkaissut tätä omalla sivullaan (katso esim thejungsoul.com -sivuston etusivu 19.4.2017). Toisin sanoen tämä ei ollut ristiin julkaistu kirjoitus. 2) Marchianon kirje APAlle oli päivätty maaliskuun 6 päivä, eli vain 2 päivää ennen kuin se julkaistiin täällä. Tämä vaikuttaisi viittaavan siihen että Marchiano ja youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston ylläpitäjä, kuka ikinä hän onkaan, olivat yhteydessä keskenään ja koordinoivat tämän julkaisun.

 

Kesäkuu 28, 2017: The Stranger’n Katie Herzog julkaisee ”Detransitioituneet: He olivat transsukupuolisia, kunnes eivät olleetkaan.”

Vaikka useampi uutislähde oli lähiaikoina käsitellyt detransitioituneita henkilöitä, tämä on ensimmäinen artikkeli (josta olen tietoinen) valtavirtamediassa (ei-konservatiivisessa) jossa mainitaan sekä sosiaalinen tartunta että ROGD potentiaalisina syinä sukupuolidysforialle sekä transidentiteeteille lapsien ja teinien osalta, täynnä viittauksia Littmanin julisteeseen (”…tutkimus joka julkaistiin tänä vuonna Journal of Adolescent Healthissa”). Herzog kyllä pyysi minulta haastattelua artikkelia varten, mutta päädyin lopulta kieltäytymään; perusteluni ja vastineeni artikkeliin löytyvät 30.6.2017 kirjoittamastani blogikirjoituksesta Lakatkaa asettamasta detransitioituneita ihmisiä vastakkain onnellisesti transitioituneiden ihmisten kanssa.

 

Heinäkuu 1, 2017: Gender Analysis’n Zinnia Jones julkaisee ’Vuoden 2017 tuoreita trans myyttejä: “rapid onset gender dysphoria”.’

Tämä oli varhaista kritiikkiä Littmanin ROGD-julistetta ja sen metodeja kohtaan ja ensimmäinen artikkeli josta olen tietoinen joka yhdisti kyselytutkimuksen ja nämä kolme sivustoa. Ajoituksesta päätellen Jones julkaisi tämän (ainakin osittain) vastineena yllä mainittuun The Stranger’n artikkeliin (johon kirjoituksessa viitataan).

 

Kesään 2017 mennessä, poislukien James Cantorin retwiittaamaa 4thWaveNow/ youthtranscriticalprofessionals.orgin haastattelua (6.4.2016), en ollut löytänyt todisteita, että arvostetut, kauan aiheen parissa työskennelleet, sukupuolen vahvistamista vastustavat ammatinharjoittajat (GDPt), olisivat olleet tietoisia kolmesta sivustosta, Littmanista tai Marchianosta, tai ROGDn ja ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan”, käsitteistä. Tilanne alkaa muuttua vuoden 2017 loppupuolella, kun näiden ryhmien yhteydenpito, ja joissain tapauksissa yhteistyö, käy selväksi. Selvennettäköön, että puhuessani näiden ryhmien ja yksilöiden yhteisestä toiminnasta, en vihjaa minkäänlaiseen ”salaliittoteoriaan”. Päinvastoin, nämä tahot ilmiselvästi jakavat samankaltaisia uskomuksia – tarkemmin, että transsukupuolisuus on estettävissä ja on ”huono lopputulos”, jota tulisi välttää kaikin mahdollisin keinoin. ROGD ja ”transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta” käsitteinä epäilemättä vahvistaisivat GDP:iden analyyseja ja oikeuttaisivat sukupuolikokemusta vähätteleviä/ -korjaavia lähestymistapoja. On vain järkeen käypää, että nämä yksilöt valitsisivat toimia yhteistyössä ja edistää toistensa tarkoitusperiä.

 

Elokuu 25, 2017Ken Zucker julkaisee kirjoituksen ”Sukupuolidysforian ja transsukupuolisen identiteetin epidemiologia”

Ken Zucker on GDP joka tunnetaan parhaiten työstään sukupuolta eheyttävän terapian parissa (tosin hän ei kutsu sitä siksi). Tässä journaalissa julkaistussa artikkelissa (Sexual Health 14(5) pp.404-411), Zucker viittaa Littmanin tutkimukseen/julisteeseen seuraavasti: ”Vaikuttaa siltä, että on olemassa uusi alaryhmä teinejä jotka itsediagnosoivat itsensä transsukupuolisiksi (ja saattavat hyvin täyttää DSM-5 diagnostiset kriteerit sukupuolidysforian osalta). Tämä oletettu uusi alaryhmä koostuu pääosin syntymässä naiseksi määritellyistä henkilöistä, joiden Littman [31] kuvailee esittävän äkillisesti puhkeavan sukupuolidysforian tunnusmerkkejä. Heillä vaikuttaa olevan lähes täydellinen sukupuolidysforiaan viittavien ennusmerkkien puute ja sen äkillinen ilmestyminen vaikuttaa olevan vahvasti yhteydessä Internet-kontakteihin muiden transsukupuolisten nuorten kanssa sekä muodostaa vertaisryhmien ’klustereita’, joissa useampi nuori tulee kaapista transsukupuolisena.” Zucker myös esittää, että tämä ”uusi alaryhmä” voisi olla osatekijä sille, että transsukupuoliseksi identifioituvien määrässä on kasvua. Huomionarvoista on, että hän lähetti tämän artikkelin journaaliin 24.3.2017, vain kuukausi sen jälkeen kun Littmanin juliste julkaistiin.

 

Syyskuu 8, 2017J. Michael Bailey ja Ray Blanchard julkaisevat vieraskynän ”Itsemurha tai transitio: ainoat vaihtoehdot sukupuoliristiriidasta kärsiville lapsille?” 4thWaveNow -sivustolla. 

Vaikka pääasiassa olen eri mieltä GDP’den oletuksien, lähestymistapojen ja tulkintojen kanssa, suurin osa heistä kuitenkin esiintyy asiallisesti eivätkä käyttäydy tarkoituksellisen loukkaavasti transihmisiä kohtaan. Bailey ja Blanchard ovat poikkeuksia, sillä heillä on pitkä historia alentuvasta ja pahansuovasta käyttäytymisestä transihmisiä kohtaan (katso esimerkki täällä ja merkinnässä 4.12.2018). Joten ei kai pitäisi olla yllätys että he kirjoittaisivat vieraskynän erityisen TERFmäisellä ja usein törkeän transfobisella 4thwavenow -sivustolla. Tämä julkaisu esitellään ”ensimmäisenä tohtoreiden Bailey ja Blanchard kirjoittaman artikkelisarjan julkaisuna”, vaikka löysin vain yhden esimerkin tämän lisäksi (katso 7.12.2017)

 

Lokakuu 6, 2017Lisa Marchiano julkaisee ”Puhkeaminen: Trans teineistä ja psyykkisistä epidemioista” -kirjoituksen

Hänen artikkelinsa (mainittu aiemmin) julkaistaan Psykologisia Perspektiivejä -journaalissa (Psychological Perspectives, A Quarterly Journal of Jungian Thought, 60:3, pp.345-366). Se mainitsee ROGDn nimeltä ja on ensimmäinen akateeminen artikkeli (josta olen tietoinen) joka virallisesti esittää ”sosiaalinen tartunta aiheuttaa transsukupuolisia identiteettejä” -narratiivia.

 

Lokakuu 6, 2017Lisa Marchiano julkaisee ”Uudenlaisen sukupuolidysforian väärinymmärtäminen” kirjoituksensa Quillette -julkaisussa.

Tämä kirjoitus julkaistiin samana päivänä kuin hänen journaalissa julkaistu artikkelinsa (sattumaa tai suunniteltua, ei voi tietää).

 • Tarinana on tutuksi tullut ROGD/”transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta”, mutta tällä kertaa siihen on sisällytetty tukea antava sitaatti aiemmin mainitulta GDPltä, J. Michael Baileylta: ’“Me katsomme, että tämä on täysin lapsuusajan sukupuolidysforiasta irrallinen ilmiö”, toteaa Michael Bailey, PhD, johtava seksuaalisuuden ja sukupuolen tutkija Northwesternin yliopistosta. ”Todellakin, katsomme että sitä ei ole ollut olemassa aiemmin. Se on sosiaalisesti tarttuva ilmiö, muistuttaen 1990-luvun monipersoonahäiriö-epidemiaa.”’
 • Muistan, että kun luin tämän ensimmäisen kerran (ennen kuin olin tietoinen että hän ja Blanchard olivat kirjoittamassa nipun vieraskynäkirjoituksia 4thwavenow:lle), yllätyin Baileyn tavasta käyttää monikkoa ”me” yllä olevassa sitaatissa. Koska ”meitä” ei ole määritelty, se kuulostaa siltä kuin Bailey puhuisi koko tutkimusyhteisön äänellä, joka ei todellakaan pidä paikkaansa (joskin aiheeseen perehtymättömät eivät voisi tätä tietää). Muistan puhuneeni transterveyskonferenssissa myöhemmin saman kuukauden sisällä ja kun mainitsin The Stranger ja Quillette -julkaisujen molempien edistävän ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” narratiivia, pystyin kuulemaan yllättyneitä henkäisyjä, koska kyseessä oli siihen aikaan hyvin epämääräinen ajatus. Jälkikäteen ajateltuna (kun nyt tiedän asioita tämän aikajanan kokoamisen johdosta) Baileyn ”me” viittaa todennäköisesti tiivistyvään liittoumaan GDPden, 3 sivuston, Marchianon ja ehkä muiden, välillä (katso merkintä 29.4.2018)

 

Marraskuu 27, 2017Julkaisen ”Transsukupuoliset agendat, sosiaalinen tartunta, vertaispaine ja yleisyys.”

Yksi turhauttavin aspekti ”transsukupuolisuus on trendi/aiheutuu sosiaalisen tartunnan seurauksena” -väitteiden osalta on se, että he olettavat että *kaikki* paine kohdistuisi siihen, että pitäisi ”olla transsukupuolinen/tulla transsukupuoliseksi”. Tämä ohittaa kaiken, paljon kattavamman, systemaattisen paineen joka painostaa yksilöitä olemaan olematta transsukupuolisia (esim. transfobia, cisnormatiivisuus) – käsittelin tätä edellä mainitussa vastineessani The Stranger’n artikkeliin. Tässä esseessä osoitan, kuinka transsukupuolisiksi identifioituvien lasten ja nuorten määrän kasvu (josta 3 sivustoa ja GDPt syyttävät ”transsukupuolisuuden sosiaalista tartuntaa”/ROGDta) on helpommin selitettävissä ajan myötä havaittavissa transfobian asteittaisessa heikkenemisessä, joka mahdollistaa sukupuolidysforiaan taipuvien ihmisten aiempaa kattavamman avoimuuden itsestään ja identiteetistään, sen sijaan että heidän tarvitsee piilotella tai tukahduttaa identiteettiään (kuten aiemmin on voinut olla tarpeellista).

 

Joulukuu 7, 2017J. Michael Bailey ja Ray Blanchard julkaisevat ”Sukupuolidysforia ei ole vain yksi asia” 4thWaveNow -sivustolla.

 • Menemättä liikaa yksityiskohtiin: Blanchard kehitti 80-luvulla teorian jonka mukaan transnaisissa on ”kaksi alatyyppiä”, joilla on erilliset syyt. Tähän päivään saakka Bailey on yksi kovimmista tämän teorian puolustajista, vaikka tämä teoria on kumottu (josta kirjoitan täällä kattavasti). Tämä 4thwavenow kirjoitus laajentaa Blanchardin teoriaa – tarkemmin Bailey ja Blanchard nyt väittävät (perustuen puhtaasti anekdoottiseen todistusaineistoon) että nykyään olisi olemassa *viisi!* erillaista sukupuolidysforian tyyppiä, joista jokaisella on oma syynsä (ettekö ole  koskaan kuulleet Occamin partaterästä?). Ja yksi näistä uutuuttaan kiiltävistä sukupuolidysforian tyypeistä on… aivan oikein arvattu, ROGD.
 • Näin Bailey ja Blanchard ohjeistavat vanhempia jos heidän lapsellaan ”on ROGD”: ”tee kaikkesi hidastaaksesi transition harkitsemista. Sukupuolidysforian tyypeistä ROGD on se, jonka kohdalla transitio on kaikkein vähiten perusteltavissa oleva ja tutkittu toimintamuoto. Muista että ROGD perustuu virheelliseen uskoon joka on muodostunut sosiaalista kautta. Mikään edellämainituista tekijöistä, jotka ovat saaneet lapsesi uskomaan valheeseen, ei tule korjatuksi sallimalla hänen (huom pronomini ’her’) transitioitumisensa.” Kannattaa pitää mielessä, että sen lisäksi että ROGDtä *ei ole* osoitettu todeksi, sitä ei juurikaan voi erottaa ”vanhasta kunnon sukupuolidysforiasta” (todennäköisesti koska sukupuolidysforialle ei ole olemassa mitään kiinteitä ”alatyyppejä”). Tiivistetysti, Bailey ja Blanchard kannustavat vanhempia vastustamaan lapsensa sukupuoli-identiteettiä siinä tapauksessa, että he osuvat tähän, suhteellisen laajaan, populaatioon (joka on syntymässä määritelty tytöksi, tulevat kaapista teineinä ja käyttävät sosiaalista mediaa).
 • Aikajanan alkupäässä (18.11.2015) mainitsin keinotekoisesta vastakkainasettelusta, jota TransgenderTrend.com -sivuston perustajat yrittävät luoda vanhan/oikean ja uuden/feikin sukupolidysforian välille. Kyseessä oli käytännössä sama ajatus kuin mitä Bailey ja Blanchard yrittävät tässä edistää. Zucker saattoi myös pyrkiä edistämään sitä myös, kun hän kuvaili ROGDtä ”uutena alaryhmänä” (katso 25.8.2017). Yhdessä nämä vaikuttavat osoittavan keskitettyyn maalitolppien liikuttelun strategiaan: kun yhä useampi terveysalan asiantuntijoiden organisaatio tuomitsee eheyttämiseen tähtääviä lähestymistapoja, GDPt esittävät väitteen että on olemassa *uudenlaista sukupuolidysforiaa* joka oletettavasti vaatii uudenlaista (lue: eheyttävää) hoitoa.

 

Maaliskuun 11, 2018 ja Toukokuun 23, 2018 välisenä aikana: youthtranscriticalprofessionals.org lukitaan ulkopuolisilta. 

Minulla ei ole mitään tietoa siitä, miksi ylläpitäjät päättivät laittaa sivuston yksityiseksi sen oltua julkisena niin kauan (johon viittasin 2016 maaliskuun 14 päivän merkinnässä). Tietysti kyse voi olla ihan harmittomasta syystä. Päättelin Wayback Machinen kautta saatavilla olevista tiedoista, että youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston julkaisutahti koki jyrkän romahduksen 2017 loppupuolella – ehkäpä perustajat olivat vain päättäneet siirtyä muihin asioihin? Mutta jos asia oli näin, miksei sivua jätetty julkiseksi jotta muut voisivat myöhemmin löytää sen? Tai ehkä he ovat sittemmin julkaisseet uusia kirjoituksia, joita he eivät haluaisi kaikkien lukevan, syystä tai toisesta? Tai sitten vanhoissa julkaisuissa on jotain, mitä he eivät haluaisi ihmisten löytävän? Kuten sanoin, minulla ei ole mitään ajatusta siitä, mikä on sulkemisen taustalla.

Mutta mietin silti aikataulua: sivusto lukittiin vain muutama kuukausi ennen Littmanin artikkelin julkaisua. Kun tiedämme, että kaikki kolme sivustoa olivat tulossa mainituiksi Littmanin artikkelissa, ehkä youthtranscriticalprofessionals.org sulki sivustonsa välttääkseen huomiota ja lähempää tarkastelua? Toinen vaihtoehto esitetään jäljempänä, 2018 huhtikuun 29 päivän merkinnässä. Myönnettäköön se, että tämä on puhdasta spekulaatiota, emmekä välttämättä koskaan saa tietää todellista syytä…

 

Maaliskuu 22, 2018Florence Ashley & Alexandre Baril julkaisevat ”Miksi ’rapid-onset gender dysphoria’ on huonoa tiedettä” julkaisussa The Conversation.

Tämä artikkeli kritisoi ROGD-teoriaa ja niitä argumentteja, joita tämän tyyppisten konseptien tueksi yleensä kehitetään. Se vaikuttaa vastineelta silloin ajankohtaiselle moraalipaniikki-tyyliseen mielipidekirjoituksiin ROGDsta, jotka julkaistiin National Post -lehdessä (kirjoittajana Barbara Kay) ja The Globe sekä Mail -lehdissä (kirjoittajana Debra Soh)

 

Huhtikuu 29, 2018: Kaksi ensimmäistä Gender Dysphoria Workinggroupin kirjoitusta julkaistaan.

 • En ole täysin varma koska Gender Dysphoria Workinggroup (gdworkinggroup.org) alunperin perustettiin (koska kuulin heistä ensimmäisen kerran elokuussa 2018, kun he julkaisivat vastineen ROGD-esseelleni), mutta tämä on se päiväys jolloin nämä kaksi ensimmäistä blogikirjoitusta julkaistiin. GDW esittää olevansa “perustettu tilaksi jossa kliinikot ja tutkijat voivat tarkastella erilaisten mallien tai hoitojen näyttöjä”, vaikka heidän muu kielensä, ja heidän “Keitä me olemme” -sivunsa, viittaisivat siihen, että heidän tarkoituksenaan on haastaa sukupuolta vahvistava hoitomalli ja edistää sukupuolta eheyttäviä lähestymistapoja.
 • Gender Dysphoria Workinggroupin jäseniin lukeutuvat: Lisa Marchiano ja J. Michael Bailey (josta on tässäkin puhuttu kattavasti); useita GDPtä jotka ovat olleet tai ovat tällä hetkellä osa CAMH/Clarke Instituuttia jonka työn tulosten kanssa olen tullut tutuksi, sisältäen Kenneth Zuckerin, Ray Blanchardin, James Cantorin, Susan Bradleyn; Michael. K Laidlaw ja Debrah Soh, joista molemmat ovat paremmin tunnettuja anti-trans politikoinnista kuin mistään todellisesta aihepiiriä sivuavasta tutkimuksesta. Loput yhdeksän jäsentä (Roberto D’Angelo, Dianna Kenny, Tania Marshall, Oren Amitay, James Caspian, Alessandra Cavalli, Robert Withers, Sasha Ayad, Michelle Peixinho) ovat minulle vähemmän tuttuja (tai täysin tuntemattomia), tosin kaksi nimeä pisti silmään, sillä ne olivat niitä harvoja, ei-anonyymejä ammattilaisia joiden nimiä näin alkuvaiheessa youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston julkaisuissa, tarkemmin Robert Withers (katso Huhtikuu 4, 2016) ja Sasha Ayad (katso Marraskuu 18, 2016).
 • Kaksi ensimmäistä julkaisua Gender Dysphoria Workinggroupin nimissä (molemmat julkaistu 29.4.2018) ovat, julkaisujärjestyksessä: ensimmäinen julkaisu on lyhennelmä, ja linkki, Marchianon 2017 akateemiseen artikkeliin “Puhkeaminen: Trans teineistä ja psyykkisistä epidemioista”. Toinen julkaisu on nimeltään “Kliininen kommentaari Robert Withersin, jungilaisen analyytikon ja psykoterapeutin, kanssa”. Kuten aiemmin sanoin, en tiedä Robert Withersistä paljoakaan, sillä hänellä ei juurikaan ole julkaisuhistoriaa transterveydenhoidon alalla. Rehellisesti sanottuna en usko, että jos tätä sivustoa ylläpitäisi joku tunnetummista/vanhan koulukunnan GDPistä, että he olisivat päätyneet aloittamaan toimintonsa näillä kahdella jungilaisen teeman julkaisuilla.
 • Pois lukien muutama julkaisu jotka oli julkaistu Roberto D’Angelon nimissä, kaikki julkaisut sivustolla gdworkinggroup.org (sisältäen molemmat yllämainituista) oli julkaistu nimellä ”Timetodream.” Ottaen huomioon että 1) ensimmäinen julkaisu oli Marchianon 2017 julkaistu artikkeli, 2) sitä seurasi välittömästi toinen jungilaisteemainen julkaisu ja 3) Marchiano kirjoittaa säännöllisesti unista ja unien tulkinnoista (katso esim. täältä & täältä & täältä & täältä), on houkuttelevaa spekuloida että ”Timetodream” on Marchiano (vaikken voikkaan todistaa tätä). Herää myös kysymys siitä, miksi käyttäjänimi on alunperinkään tarpeellinen, kun väitetysti kaikki Gender Dysphoria Workinggroupin jäsenet on listattu sivuston ”Keitä me olemme” -sivulla? Ehkä Marchiano, tai kuka ikinä ”Timetodream” onkaan, koettaa piilotella sitä, että he ovat päävastuussa sivuston pyörittämisen osalta?
 • Vaihtoehtoinen teoria – jonka myönnän olevan aika foliohattuileva – on se, että Gender Dysphoria Workinggroup on jonkinlainen youthtranscriticalprofessionals.org ”2.0”, joskin siten, että siihen on yhdistetty paremmin tunnettuja GDPtä nimineen. Tämä voisi selittää sen, miksi youthtranscriticalprofessionals.org lakkasi julkaisemasta säännöllisesti ja miksi sivusto lukittiin/asetettiin yksityiseksi suurin piirtein samoihin aikoihin kun gdworkinggroup.org vaikuttaisi aktivoituneen. Jos tämä olisi totta, se viittaisi siihen että toinen tai molemmat youthtranscriticalprofessionals.org -sivuston perustajista olisi aktiivisesti mukana gdworkinggroup.org sivuston perustamisessa ja pyörittämisessä, joka voisi selittää tarpeen anonyymille käyttäjätunnukselle.
 • Jos unohdetaan spekulaatiot hetkeksi, voin sanoa varmaksi että Gender Dysphoria Workinggroup edustaa yhtymäkohtaa tunnettujen GDPden, jotka ovat myös meistä monelle tuttuja, sekä suhteellisen tuoreiden anti-trans/trans-skeptisten äänten, jotka tulivat kolmelta sivustolta ja/tai joita kolme sivustoa mainostivat, osalta.

 

Kesäkuu 20, 2018: Think Progressin Zack Ford julkaisee ”Atlanticin kansijuttu on kovaääninen koirapilli transvastaisille vanhemmille” -kirjoituksen

Tämä artikkeli kritisoi silloin ajankohtaista ja vasta julkaistua The Atlanticin/Jesse Singalin artikkelia “Kun lapset sanovat olevansa trans”, väittäen sen hiljalleen edistävän ROGDn konseptia (ja muita 3 sivuston puheenaiheita) ilman, että se kertaakaan mainitsisi termiä suoraan. Artikkelissa Ford linkittää twiittiin (käyttäjältä @4th_WaveNow), jossa väitetään yhden Singalin artikkelissa haastatellun äidin (“Jenny”) olevan nyt osa 4thwavenow:ta. Jos klikkaat linkkiä, siitä vielä linkkiä Jennyn twiittiin ja luet ketjua ylöspäin, löydät aiemman twiitin (Brie Jontryltä, jonka 4thwavenow ilmoittaa olevan heidän “virallinen pr-henkilönsä”), jossa sanotaan (viitaten Singaliin): “Kyllä hän konsultoi. Kattavasti. Profiloidut perheet ovat 4th (viittaa 4thwavenow) perheitä. Editoinnista vastaavat henkilöt vetivät viivan hiekkaan ja poistivat kaikki 4th:n maininnat jutusta.” (Jenny kommentoi tarkemmin The Atlanticin päätöstä peitellä kaikki viittaukset 4thwavenowiin tässä julkaisussa.)

Yhteenvetona: näennäisesti “reilu ja tasapuolinen” artikkeli translapsista nojasi “vahvasti” sellaisten vanhempien/perheiden tarinoihin, jotka olivat hyvin tiiviisti tekemisissä erittäin TERF-tyylisen verkkosivuston (4thwavenow) kanssa, joka on myös koko “transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” narratiivin syntypaikka ja joka oli kirjoitushetkellä promotoinut edeltävät *kaksi vuotta* ROGDn sekä “sosiaalisen tartunnan” narratiiveja. Tästä huolimatta valtavirtamediaan kuuluva lehti (The Atlantic) julkaisi sen ja tarkoituksenmukaisesti jätti pois kaikki maininnat yhteyksistä 4thwavenow -sivustoon. Tämä on yksi merkki lisää siitä, että kyseessä ei koskaan ollut artikkeli jonka tarkoitus olisi ollut “avoin” tai “objektiivinen”…

 

Elokuu 16, 2018: Lisa Littman julkaisee tutkimuksensa ”Äkillisesti puhkeava sukupuolidysforia murrosikäisissä sekä nuorissa aikuisissa: tutkimus vanhempien kertomuksista”

Tämä on Lisa Littmanin täysimittainen ROGD-tutkimus(PLoS ONE 13(8): e0202330. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0202330), täynnä osia kuten “Sosiaalinen ja vertaistartunta” ja “Hypoteesi 1: sosiaalinen tartunta on äkillisesti puhkeavan sukupuolidysforian (ROGD) määräävä tekijä.” Koska olin tietoinen ROGD/”transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta” -narratiivista jo pidemmän aikaa, olin jo aloittanut kirjoittamaan (silloin puoliksi valmista) esseetä tästä teoriasta. Joten kun Littmanin PLOS One artikkeli julkaistiin, panostin aiheeseen lisää ja lopulta julkaisin esseeni (Kaikki mitä sinun täytyy tietää äkillisesti puhkeavasta sukupuolidysforiasta) elokuun 22, 2018.

Oletin, että Littmanin artikkeli kohtaisi huomattavaa kritiikkiä transaktivistien ja terveydenhoidon edistäjien taholta, sillä moni meistä oli jo tietoinen Littmanin vuoden 2017 julisteesta (puhumattakaan konseptin ajamisesta kolmella sivustolla, konservatiivisessa mediassa, The Strangerissa, Quillettessa, ja niin edelleen). Mihin *en* ollut valmistautunut oli se vastareaktio mitä nämä kritiikit saivat aikaan (joista moni keskittyi ajatuksen “transaktivistit-sensuroivat-tiedettä” -ympärille) ja josta lopulta tuli kansallinen uutinen. Vastasin näihin myöhempiin kehityskulkuihin (ja ROGD-esseeseeni kohdistuvaan kritiikkiin) kirjoituksessani Rapid Onset Gender Dysphoria, scientific debate, and suppressing speech, ja sitä seuranneessa Rapid Onset Gender Dysphoria fallout -kirjoituksessani.

 

Syyskuu 4, 2018: ”WPATH kannanotto ‘äkillisen puhkeamisen sukupuolidysforiasta (ROGD)’.”

Muutamaa viikkoa myöhemmin maailman johtava transterveyden järjestö, World Professional Association for Transgender Health (WPATH, joka vastaa trans- ja GNC ihmisten hyvän hoidon ohjeiden, kriteerien ja metodien seuraamisesta) julkaisee kannanoton, todennäköisesti reaktiona Littmanin artikkeliin sekä siitä aiheutuneisiin reaktioihin. Kannanotossa sanotaan esimerkiksi seuraavaa:

 

Termi “äkillisen puhkeamisen sukupuolidysforia (ROGD)” ei ole yhdenkään suuren lääketieteellisen järjestön tunnustama lääketieteellinen termi, eikä sitä ole määritelty alatyypiksi tai luokaksi Mielenterveyden diagnosoinnin ja luokittelun manuaalissa (DSM) tai Kansainvälisessä sairausluokittelussa (ICD). Tästä syystä kyse on vain lyhenteestä joka on luotu kuvailemaan ehdotettua kliinistä ilmiötä joka saattaa oikeuttaa vertaisarvioituihin jatkotutkimuksiin tai ei… WPATH vahvasti suosittelee kaikkia välttämään kaikkien termien – olivat ne sitten virallisesti lääketieteeseen hyväksyttyjä tai eivät – käyttöä tarkoituksenaan lietsoa pelkoa murrosikäisen transsukupuolisuuden mahdollisuutta kohtaan ja jonka ennakkoon määriteltynä tavoitteena on rajoittaa perusteltujen, edellä mainittujen hoitostandardien sekä kliinisten ohjeistuksien mukaisten hoitomuotojen harkintaa.

 

Joulukuu 4, 2018: kolme Gender Dysphoria Workinggroupin jäsentä allekirjoittaa kirjeen, joka kehuu Trumpin hallinnon pyrkimyksiä poistaa transihmisten oikeuksia ja transihmisten syrjinnän vastaisia lakeja.

LGBT-vastainen viharyhmä American College of Pediatricians (mainittu viimeksi elokuun 19. päivä, 2016) julkaisi tämän kirjeen, ja se on täynnä pseudotieteellisiä väittämiä, kiistää sukupuoli-identiteetin olemassaolon täysin ja rohkaisee hallintoa kohtelemaan transsukupuolisia ihmisiä heidän “biologisen sukupuolensa” mukaisesti (mikä poistaisi laillisen tunnustuksen ja pääsyn transkohtaiseen terveydenhuoltoon). Huomionarvoisten sosiaalikonservatiivien ja HLBTIQ-vastaisten kannattajien lisäksi, kolme Gender Dysphoria Workinggroupin jäsentä (katso huhtikuun 29. päivä, 2018) J. Michael Bailey, Susan Bradley ja Michael K. Laidlaw allekirjoittivat tuon kirjeen, vihjaten että GD Workinggroupilla kokonaisuudessaan (tai vähintään osalla sen jäsenistä) on mahdollisesti pidemmälle ulottuvia tavoitteita kuin vain sukupuolta vahvistavan terveydenhuollon kyseenalaistamiseen.

 

Tammikuu 30, 2019: WORLD News Groupin Jamie Dean julkaisee ”Mukautumisen paine” -kirjoituksen

Tämä on avoimen kristillinen julkaisu ja se on arvattavasti puolueellinen, suuntaan “LGBT aktivistit painostavat vanhempia ja tutkijoita jotka kyseenalaistavat transsukupuolisuuden doktriinin.” En olisi muutoin lisännyt sitä tähän, mutta löysin sieltä osion jossa kuvaillaan J. Michael Baileyta:

”Bailey työskentelee samankaltaisen tutkimuksen parissa kuin minkä Littman julkaisi viime vuonna. Hän kerää kyselyä yhteistyössä ROGD-vanhemmille tarkoitetun verkkosivuston kanssa. (Hän huomauttaa mahdollisuudesta, että osa vanhemmista jotka vastasivat Littmanin kyselyyn tulevat myös vastaamaan hänen kyselyynsä.) Hän kertoo että tutkimus tullaan julkaisemaan myöhemmin tänä vuonna, mutta tähän mennessä tulokset vaikuttavat hyvin samankaltaisilta kuin mitä Littman löysi, hän toteaa.”

Käytännössä tämä Baileyn uusi tutkimus kuulostaa Littmanin tutkimuksen uusinnalta, samalla perustavanlaatuisella ongelmalla: tarkastelussa on vain vanhempia jotka ovat ennalta päättäneet että heidän lapsillaan on ROGD, jotka rekrytoidaan sivustolta jonka nimi kirjaimellisesti on “ROGDlastenvanhemmat.com” (parentsofROGDkids.com), tavoitteena “todistaa” että ROGD on olemassa (oletteko koskaan kuullut kehäpäätelmästä?).

 

Helmikuu 13, 2019: Broadly’n Diana Tourjée julkaisee ”Uusi laki pyrkii estämään sukupuolidysforian ‘taudin’ leviämisen lapsiin”

Tämä artikkeli kertoo South Dakotan hallinnon hyväksymästä ehdotus 1108:sta, jossa lukee: “Kenellekään oppilaalle ei saa antaa mitään ohjeistusta sukupuolidysforiaan liittyen päiväkodista seitsemännelle luokalle asti missään osavaltion julkisessa koulussa.” Artikkeli syventyy siihen, kuinka kasvava uskomus “transsukupuolen sosiaaliseen tartuntaan” on toiminut aloitteen pohjana, ja kuinka se käytännössä “estää [opettajia] auttamasta transsukupuolisiksi identifoituvia nuoria”.  

 

YHTEENVETO

Tämä aikajana kartoittaa kuinka epäselvistä uskomuksista, joita transsukupuolisuuteen vastentahtoisesti suhtautuvilla vanhemmilla oli (esim. ’transsukupuolisuus on vain ”trendi”’, ’lapset kokevat painetta olla trans’), muotoiltiin lääketieteellisiltä kuulostavia ”syitä” tai ”sairausluokituksia” (”transsukupuolisuuden sosiaalinen tartunta” ja ”rapid onset gender dysphoria”) noin kuuden kuukauden aikavälillä (helmikuu – heinäkuu 2016) kolmen transvastaisen/transskeptisen sivuston toimesta. Pian tämän jälkeen nämä termit otettiin käyttöön ensin konservatiivisessa mediassa, sen jälkeen sukupuolen vahvistamista vastustavien ammatinharjoittajien parissa, joista osa viittaa nyt näihin termeihin lobatessaan sukupuolen vahvistamista vastustavien/’eheyttämiseen’ kannustavien hoitojen puolesta.

On surullisen osuvaa, että viimeinen merkintä janalla sen julkaisun kohdalla (helmikuun 13, 2019) on Etelä-Dakotan valtuuston hyväksyntä laille 1108, sillä se edustaa juuri sitä josta transihmisten puolesta puhuvat ja terveydenhoidon ammattilaiset ovat varoittaneet: jos transsukupuolisuutta kohdellaan ”tarttuvana” (jolle ei ole mitään muuta kuin aihetodisteita ja niillekin on paljon uskottavampia selityksiä kuin ”tartuttavuus”), sitä voidaan käyttää perusteluna yksittäisten translasten identiteettien kieltämisen lisäksi transihmisten äänten ja näkökulmien vaientamiseen tai sensurointiin sekä translasten ja -aikuisten ”eristämiseen” kouluista ja yhteisöistä sillä perusteella, että he muka olisivat ”tartuttavia”. Tämä on juuri se syy miksi sosiaalikonservatiivit, TERFit, anti-HLBTIQ viharyhmät ja muut jotka haluavat ”moraalisesti määritellä” transihmiset pois maailmasta ajavat tätä ajattelulinjaa eteenpäin.

Vaikka TERFit, sosiaalikonservatiivit, sukupuolen vahvistamista vastustavat ammatinharjoittajat, ja vastentahtoiset vanhemmat voivat omata hyvinkin erilaisia oletuksia, uskomuksia ja motivaatioita toiminnalleen, tämä aikajana paljastaa ne useat tavat jolla nämä ryhmät ovat viestineet, mahdollistaneet ja/tai toimineet toistensa kanssa puskeakseen ”transsukupuolisuuden sosiaalisen tartunnan” narratiivia eteenpäin, pyrkimyksenään uudelleenkäynnistää sukupuolen vahvistamista vastustavia hoitomuotoja ja estääkseen trans- ja GNC-lapsia pääsemästä tiedon ja vahvistavan hoidon pariin. Vaikka uskoisit heidän olevan oikeassa, ja että sukupuolta vahvistavat ammattilaiset, tukimuodot ja hoitotavat ovat väärässä, on tämän aikajanan valossa täysin naiivia väittää, että jälkimmäisenä mainitut tahot olisivat ”aktivisteja” ja ensimmäisenä mainitut taas eivät olisi.

 

SUOSITELTUA JATKOLUKEMISTA (kirjoittajan suositukset)

6 vastausta artikkeliin “”Sosiaalisen tartunnan” ja ”Rapid Onset Gender Dysphorian” historia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s